AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, terörün, silahın, şiddetin olduğu bir ortamda çözüm olmayacağını, çözümün konuşulmayacağını, fikirlerin öne çıkamayacağını belirtti.
TBMM grup toplantısında konuşan Erdoğan, çözüm sürecine değindi. Geçen hafta İstanbul’da Başbakanlık Ofisi’nde akil insanlarla bir araya geldiğini, heyet üyelerinin görev yaptıkları 7 coğrafi bölgeye ilişkin raporlarını verdiklerini, sunumlarını yaptıklarını, ayrıca gözlemlerini, önerilerini kendilerine ilettiklerini anlattı.
Erdoğan, çözüm süreci adına bu görevi üstlenen ve bunu büyük şevk ve samimiyetle yerine getiren, her türlü baskıya, çirkin saldırıya ülkeleri için göğüs geren tüm heyet mensuplarına teşekkür etti.
Akil İnsanlar Heyeti’nin gerek çözüm sürecinin millete anlatılması, gerek milletin hassasiyetlerinin yerinde görülmesi bakımından güzel bir vazife yaptığını kaydeden Erdoğan, ortaya çıkan raporları çok büyük dikkatle inceleyeceklerini, çok büyük hassasiyetle değerlendirdiklerini ve değerlendireceklerini söyledi
“Keşke her şey akşamdan sabaha değişse”
Ortaya çıkan raporların da ışığında bazı hususları tekrar paylaşmak istediği ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:
”Çözüm süreci adı üzerinde bir süreçtir. AK Parti’nin kurulmasıyla başlamış, kademe kademe bugüne ulaşmış, bundan sonra da yoluna devam edecek bir uzun yürüyüştür aslında. 30 yıldır terör şeklinde tezahür eden, aslında kökü çok daha derinlerde olan asırlara sari meselelerin bir gecede çözülmesi elbete mümkün değildir. Biz bir yandan asırlardır ihmal edilen meseleleri telafi etmeye çalışıyor, bir yandan da zihniyet değişimini gerçekleştirmenin, önyargıları kırmanın, kardeşliğimizin önündeki engelleri, bariyerleri kaldırmanın mücadelesini veriyoruz. Böyle bir mücadelede herkes, her taraf sabırlı olmalı, itidalle davranmalıdır. Hep söyledim; keşke akşamdan sabaha her şey değişebilse. Keşke bir gecede bütün sorunları adeta bıçakla keser gibi kesebilsek ve atabilsek ama bunun mümkün olmadığını herkes biliyor. Biz ortak bir noktada buluşmak, ortak değerler ve ortak akıl üzerinden geleceği inşa etmek zorundayız. Bir tarafı yaparken diğer tarafı yıkmadan, demokrasi adına güvenllkten, güvenlik adına özgürlüklerden taviz vermeden bu süreci götürmek zorundayız.
Ben süreç içinde defatle ifade ettim; Türkiye Cumhuriyeti devleti sonuna kadar, tek bir ferdi kalıncaya kadar ülkesini, milletini, sınırlarını, bayrağını, onurunu ve şerefini kahramanca korur ve koruyacaktır. Tarihin hiçbir döneminde vatanımız, bayrağımız için canımızı oraya koymaktan kaçınmadık, bundan sonra da kaçınmayız. Burada bir şey söyleyeceğim, tekrar söyleyeceğim; Biz yola çıkarken bir şey söyledik, bugün de biz aynı noktadayız. Ama bize söylemediğimizi söylüyormuş gibi atfedenler, bunlar bize saygısızlık yapıyorlar.”
“Bunlar bize iftiradır”
Başbakan Erdoğan, yola çıkarken Afyonkarahisar’da, “tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet” dediklerini belirterek, “Tek din demedik, tek dil demedik. Bunlar bize iftiradır. Niye? Çünkü bizim devlet yönetim anlayışımızda tek dinci bir anlayış yoktur. Farklı dinlere mensup insarnları idare etmek, bizim devlet yönetim anlayışımızın en başarılı kısmıdır. Farklı dillere mensup insanları yönetmek, bizim devlet yönetimindeki en başarılı yönümüzdür. Ama bu tür iftiralarla bizi halkın nezdinde farklı yerlere çekmek gibi gayretin içerisinde ne yazık ki olanlar var” diye konuştu.
Yola çıkarken bir şey daha söylediklerini dile getiren Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bakın bütün bunların hepsine geldik, geliyoruz. Nedir o söylediğmiz yola çıkarken? Etnik miliyetçilik yapmayacağız dedik, bölgesel milliyetçilik yapmayacağız dedik, dinsel milleyetçilik yapmayacağız dedik. Etnik millityetçilik yapmayacağız derken neyi kastettik? Bu ülkede bildiğimiz kadarıyla 36 farklı etnik unsur var. Bizim için Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Gürcü, Abaza, Roman, Arnavut, Boşnak, aklınıza ne gelirse, hepsi bizim canımız, ciğerimizidir, kardeşimizdir, biz hepsine eşit mesafedeyiz. Birini bir kenara koymak, birini bir kenara koymak, bizim kitabımızda asla böyle bir şey yok. Eğer biz öyle bir anlayışın temsilcisi olmuş olsaydık, bu ülkede 78 vilayetten milletvekili çıkarabilir miydik? Hatta bundan önce 80 vilayetten çıkardık. İnşallah yine aslına döneceğiz. Çünkü biz tüm halkımıza, 76 milyona hitap eden bir partiyiz. Bakın biz yüzde 50 oyla geldik ama yüzde 100’e hizmet verdik. Onun için efendi olmaya değil, hizmetkar olmaya geldik bu ülkede. Bizim farkımız bu…”
”Türkiye, değişim dönüşüm yapıyor”
Erdoğan, bölgesel milliyetçiliğin kendilerinde olmadığını, kendilerinin sadece Batı’nın, Akdeniz’in, Marmara’nın, Trakya’nın partisi olmadıklarını, 780 bin kilometre karelik vatan topraklarının partisi olduklarını belirterek, ”Bakınız, Batı ile Doğu arasanda makas çok açıktı ama şu anda böyle bir şey kaldı mı? Kapanıyor bu makas. Doğu’da, Güneydoğu’da, Doğu Karadeniz’de eksik neyse, artık bunları gidermeye başladık. Buradan Doğu’da, Güneydoğu’da; Doğu Karadeniz’de, buralarda yaşayan kardeşlerime sesleniyorum; 10 sene önce denseydi ki Hakkari’ye havalaanı yapılacak, acaba Hakkarili kardeşlerim buna inanır mıydı? Şırnak’a havaalanı yapılacak dense inanır mıydı? Iğdır, Ağrı, Kars’a yapılacak dense inanır mıydı? Buyrun şu anda Ağrı, Kars, Iğdır bitti, şimdi Şırnak hazır, onun da açılışını yapacağız. Hakkari havaalanı da bitti, onun da açılışını inşallah bu yıl içinde yapacağız. Bu arada Karadeniz’de Kastamonu…Kim derdi ki Kastomuna’ya havaalanı yapılacak, buyurun o da bitti, onun da açılışını yapacağız. Biz bu milletin hizmetkarıyız” diye konuştu.
Erdoğan, geldiklerinde 26 vilayette havalanı varken şu anda 50 vilayette havaalanı olduğunu belirterek, bu noktaya gelindiğini vurguladı.
Artık her ilin rahatlıkla ulaşabileceği noktaya geldiğini anlatan Erdoğan, ”Bakın Bingöl’de de havaalanını açıyoruz, açacağız. Bunu neyi gösteriyor? Şunu gösteriyor, bu iktidar bu milletin hizmetkarıdır. Hiçbir ayrım yapmadan, Türkiye’nin tamamına baktığınızda modern bir ülke görünümünü sağlayacağız, bunu başaracağız. Okullarıyla, hastaneleriyle; adalet saraylarıyla, emniyet saraylarıyla, ulaşım alt yapısıyla, üst yapısıyla, tarımda attığımız adımlarla, barajlarla Türkiye bir değişim, dönüşüm yapıyor” dedi.
”İnanç gruplarını tahrik etmek…”
Erdoğan, kendilerinin baraj yapmak için gayret sarfederken, BDP gibi partilerin barajların karşısına dikildiğini ifade ederek, ”Bu barajlar farklı işlev için yapılıyormuş. Kardeşlerim biz bir gram suyumuzun boşa gitmesini istemiyoruz. Bu barajları yapmak suretiyle geleceğin en büyük tehditi olan susuzluğu aşmak durumundayız. Öyle günler gelecek ki belki biz bırakın bir kereyi, iki, üç, dört kereyi, geri dönüşüm konusunda yedi kez suyu geri dönüşümle kullanma noktasına getirecek teknolojiyi getireceğiz. Bu adımları atacağız, buna mecburuz. İçme suyu noktasında bu sular bize yetmiyor, böyle bir duruma gidiyor” diye konuştu.
Dinsel milliyetçilik konusuna değinen Erdoğan, şunları kaydetti:
”Biz Hıristiyan, Müslüman, Musevi, bunun yanında mezhepsel noktada Sünni, Alevi… Şu, bu asla bu ayrımların içinde olamayız. AK Parti’nin yönetim anlayışında böyle bir şey olamaz. Her şeyden öne şunu unutmayılım, biz demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletiyiz. Laiklikle ilgili tanımımızda, partimizin programı içinde çok açık, net olarak bu var. AK Parti tüm inanç gruplarına eşit mesafededir ve tüm inanç gruplarının inancını yaşama gövencesi, AK Parti iktidarıdır. Bizim anlayışımız bu… Ama bunu farklı yerlere çekmek suretiyle, inanç gruplarını tahrik etmek, bunun gayreti içerisinde olanlar var. Bu millet, o tür grupları da affetmeyecektir. Çünkü tahrik olayı ülkemize zarar verir. Yazıktır, günahtır. Biz bir olacağız, iri olacağız, beraber olacağız, diri olacağız.
Terör eylemleri olduğunda, terör örgütleri baskı ve şiddet uyguladığında, illegal eylem ve faaliyetler devam ettiğinde, amansız bir şekilde hiç geri adım atmadan sonuna kadar bunlarla mücadele ederiz. Ama biz en başından itibaren bir şey söylüyoruz; terörün olduğu, silahın olduğu, şiddetin olduğu bir ortamda çözüm olmaz. Çözüm konuşulmaz, fikirler öne çıkmaz, çıkamaz diyoruz. Silahlar sussun, terör, şiddet son bulsun, fikirler, öneriler konuşulsun, sorunlar suhuletle, serinkanlılıkla ele alınsın diyor ve en başından beri de bunun mücadelesini veriyoruz. Şunu herkes bilsin ki biz sonuna kadar da bu anlıyışı muhafaza edeceğiz. Biz sonuna kadar şiddetsiz bir ortamda çözüm mücadelesinin peşinde olacağız.”